Råvaror A-C

Råvaror D-H

Råvaror I-M

Råvaror N-S

Råvaror T-Ö

Svenskt Namn

INCI namn Beskrivning

ALOE VERA*

Aloe barbadensis.

Utvinns ur liljeväxten. Den bevarar hudens fukt, rengör och återuppbygger huden. Den är också lenande och klådstillande. Aloe Veran vi använder i våra produkter är certifierad enligt International Aloe Science Council

Alun*

Potassium alum

Sammandragande effekt, antitranspirerande. Alun absorberas inte genom huden (till skillnad från de aluminiumsalter som är vanliga i deodoranter).

APELSIN*

Citrus sinensis

Eterisk olja av apelsinskal med varm, frisk doft. Fuktbevarande, hjälper hudens återuppbyggnad. Används bl.a vid torr, åldrande hud.

Avocadoolja*

Persea gratissima

En fet mild och närande kallpressad olja. Den är utmärkt i nattkräm och oljor, bevarar fukten i huden bra och skyddar mot kyla ,gör huden smidig. Lindrar hudirritationer. Bra vid torr och trött hud. Tas upp ganska lätt och lämnar kvar en mjuk lyster.

A-VITAMIN

Retinyl Palmitate.

En form av a-vitamin som är mildare än a-vitaminsyra. Har bl.a. en stimulerande verkan på huden. Förebygger hudproblem.

BETAIN Cocamidopropyl Betaine

Fungerar ytspänningsnedsättande (löser fett och smuts) används ofta ihop med andra tensider, bland annat för att göra dem mildare. Framställs ur kokosfett, palmolja men finns också naturligt i små mängder i sockerbetor.

BIVAX*

Cera flava

Oblekt gult vax från svenska biodlare. Används som konsistensmedel och mjukgörande i salvor och cerat. Skyddar och mjukar upp torr, irriterad hud,

CARRAGÉN*

Chondrus crispus

Tång som vid kokning ger ett milt, fuktbevarande, klådstillande gelé med flera olika mineraler. Ingår i Biologica´s tvålar.

CEDERTRÄ*

Cedrus atlantica

Eterisk olja med doft av trä. Sammandragande och lugnande verkan på huden.

Cetylalkohol.

centyl alcohol.

Ett fett som utvinns ur kokosolja. Det är kemiskt sett en alkohol men i krämer och lotioner fungerar den stabiliserande. Gör huden mjuk och len.

Citronellaolja.*

citronellal.

Eterisk olja

CITRONSYRAESTER

Triethyl Citrate

Används i deodoranter för att ta bort eventuell lukt.

CITRONGRÄS*

Cymbopogon citratus

Eterisk olja med frisk citrondoft. Sammandragande och uppfriskande för trött hud. Passar i produkter för fet hy.

Råvaror märkta med * är ekologiska.