|
Svenskt Namn |
INCI namn |
Beskrivning |
| NATRIUMBENSOAT |
Sodium
Benzoate |
Konserveringsmedel
som kan utvinnas ur lingon och hjortron |
|
NFF |
Sodium Lactate,
Sodium PCA, Urea, Hydrolyzed Vegetable Protein, Sodium PH |
Ett
rent vegetabiliskt alternativ till animaliskt collagen eller elastin.
NFF står för Naturlig Fuktighets Faktor, och består bl a av olika
ämnen som redan finns i huden och som naturligt binder fukt i den |
|
OLIVOLJA* |
Olea europea |
Kallpressad
olja ur oliver. Hållbar och fet olja. Verkar närande, uppmjukande,
hudstimulerande. |
|
Olivåterfettning |
Oliveoil Peg-10
Esters |
Olivoljan
har gjorts delvis vattenlöslig. P g a detta kan man använda olivåterfettning
som återfettningsmedel i vattenlösliga produkter som hårshampoo eller
duschtvål. |
|
Pepparmynta.* |
Mentha
piperila. |
Eterisk
olja, Svalkande och klådstillande |
| Phenoxyglycerin |
Phenoxyethanol,
Ethylhexylglycerin |
Fenoler
och deras estrar är aromatiska föreningar som förekommer
i naturenp och glycerinet framställs av vegetabiliska fetter.
Konserveringsmedel |
|
Rapsolja.* |
Bbrassica
napus. |
En
fet kallpressad olja som passar bra till torr och irriterad hud.
Nordens Olivolja. |
|
Ricinolja.* |
ricinus
communis. |
En
fet Kallpressad olja som utvinns ur ricinfrön med omega fettsyror.
Gammalt traditionellt laxeringsmedel. Upptas dårligt av huden, är
därför bra i rengöringsprodukter. |
|
RINGBLOMMA* |
Calendula officinalis |
Ört
som har en lugnande, återuppbyggande verkan på huden. Passar alla
hudtyper, speciellt torr ,känslig och problemhud. |
|
RINGBLOMSEXTRAKT* |
Calendula officinalis |
Örtextrakt
framtaget med CO2. Innehåller Ringblommans oljelösliga ämnen: eterisk
olja, karotin, färgämnet xantofyll, fotosterin, harts och cuticolarvax.
Har en möjlig verkan på irriterad och känslig hud. |
|
RISKLIOLJA* |
Oryza sativa
Sodium |
Risklioljan
gör huden mjuk och len. Det är en halvfet till halvtorr olja som
absorberas ganska snabbt av huden. Den skyddar och hjälper huden
att bibehålla sin fuktighet. På grund av sitt innehåll av antioxidanter,
är den nyttig att använda på åldrande hud. Oljan är bra i produkter
vid svullnad och mörka ringar under ögonen |
| ROSA
LERA |
Pink
clay |
Enligt
antiken ett undermedel, renande, vårdande, läkande och
stimulerar blod- och lymfcirkulationen. |
|
ROSENTRÄ* |
Aniba roseaodora |
Eterisk
olja med fin rosenliknande doft. Avslappnande och harmoniserande.
Bra för alla hudtyper, speciellt för torr och känslig hud. |
|
ROSENVATTEN* |
Rosa damascena. |
Hydrolat
av rosenblad. Verkar lugnande, stimulerande. Har en svagt sammandragande
och svalkande verkan på huden. Passar de flesta hudtyper, kan med
fördel användas vid oren hud |
|
ROSMARIN* |
Rosmarinus officinalis |
Ört
med värmande, uppiggande egenskaper. Används i hårvårdsprodukter
för stimulerande effekt vid t ex mjäll. |
|
Sesamolja.* |
sesamum
indicum. |
En
halvfet olja. Biologica använder den i sololjan för den är vattenavvisande.
Ger huden färg och absorberar UV-ljus med naturlig solskyddsfaktor
på 2-4. |
|
SHEASMÖR* |
Butyrospermum
parkii |
Ett
mjukt, hudvänligt fett som utvinns av sheanöten. Vitaminrikt fett
som gör huden mjuk och len. Skyddar huden mot uttorkning och mot
solens UV-strålar. Naturlig solskyddsfaktor på 2-3. Ingår bl.a i
cerat och hudlotioner. |
|
Sockertensid |
Decyl Glucoside |
Används
som ytaktivt ämne med rengörande effekt. Det används i flytande tvålar
och skumbad. Framställs ur kokosfett. |
|
Sojaprotein |
Hydrolyzed Soy
Protein |
Ett
näringsrikt, vattenlösligt aktivt ämne från sojabönan (ej genmanipulerad)
Ger näring genom aminosyror. pH-värde 5-6. Innehåller även mineralsalter
som ökar den fuktighetshållande processen på hudytan.
|
| SOJAVAX |
Glycine
max |
Framställs
ur sojabönan och är mycket rik på Lecitin och av mättade
fettsyror som stearinsyra. |
|
SOLROSOLJA* |
Helianthus anuus |
En
torr kallpressad vitaminrik olja En lättare olja som är känslig
för värme och inte lika hållbar som oliv och jojobaolja. Fördelar
sig fint på huden. |
|
SQUALANE* |
Squalane |
Fettlösligt
ämne som oftast framställs av hajlever. Det Biologica använder kommer
från olivolja. Squalane gör huden len, är fuktbevarande och sprids
lättare på huden. Verkar normaliserande på huden, |
|
STEARYLALKOHOL |
Stearyl Alcohol |
Ett
fett som utvinns ur kokosolja. Det är kemiskt sett en alkohol, men
i krämer och lotioner fungerar den stabiliserande. Gör huden mjuk. |