Vad kan du göra för miljön?

Vad kan vi göra i vardagen för att minska miljöpåverkan? Det finns flera saker. Tänkte idag ta upp flera förslag.

Transporter

  • Gå, cykla eller åk kollektivt så ofta du kan istället för att åka bil. En tredjedel av koldioxidutsläppen i Sverige kommer från trafiken.
  • Samåk till och från jobbet, skolan eller möten.
  • Använd bränslesnåla bilar eller bilar som drivs med alternativa bränslen, som t.ex. etanol.
  • Åk tåg istället för att flyga inrikes.


Energi i hushållet

I hushållet finns det en del att göra. Bland annat att använda energieffektiva hushållsapparater. Energiklasserna A, A+ eller A++ är energisnålast. Samma sak med att använda lågenergilampor. Du kan även sänka värmen inne samt spara på varmvattnet. 

Din TV och video drar ström i stand-by läge,stäng av dina apparater helt genom att dra ut kontakten eller stänga av direkt på TV:n istället för med fjärrkontrollen.

Handla

När du handlar så kan du göra en hel del för miljön. Välj gärna varor som är närproducerade. Se även till att köpa miljömärkta varor. Köp även ekologiska matvaror.

Drick kranvatten istället för att köpa vatten på flaska. Flaskvattnet transporteras långt, vilket ger en onödig miljöpåverkan

Städa/tvätta

Städa helst helt utan kemikalier, det går bättre än vad du tror. Du kan även se till att välja miljömärkta rengöringsmedel. Undvik medel som innehåller klor.

Strunta i alla specialrengöringsmedel.

Några tips på andra metoder:

T-röd tar bort svåra fläckar på linoleumgolv, ättika eller citronsyra tar bort beläggningar på toalett och kakel, fönster blir rena med diskmedel, ugnen blir ren med såpa som får verka en stund på låg värme.

 

22 Jun 2019